Ajankohtaista

Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi Suomen lasimuseon ansiokkaasta työstä

Suomen lasimuseolle myönnettiin Suomi-palkinto onnistuneesta työstään lasiin liittyvän käsityöperinnön vaalimisessa.

25.11.2024
Kuva: Ella Tommila, Suomen lasimuseo.
Kuva: Ella Tommila, Suomen lasimuseo.
Teksti
Kirsti

Suomen lasimuseo sekä kahdeksan muuta taiteilijaa ja toimijaa saivat tunnustuksen ansiokkaasta työstään Tampereella konsertti- ja tapahtumatalo Tavara-asemalla 20. marraskuuta järjestetyssä Suomi-palkinnot -juhlassa.

”Valtakunnallinen tunnustus on merkki siitä, että lasiyhteisön ja lasin hyväksi tekemällämme työllä on vaikuttavuutta. Suomen lasimuseo on löytänyt yhteiskunnallisen roolinsa ja haluaa jatkossakin etsiä rohkeasti uusia keinoja lisätä lasiin liittyvää näkyvyyttä ja alan elinvoimaisuutta”, sanoo museonjohtaja Hanna Mamia-Walther Suomen lasimuseon tiedotteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan lasimuseolla on ollut keskeinen rooli käsityönä valmistettuun lasiin liittyvän tietotaidon nimeämisessä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2023.

”Suomen lasimuseo koordinoi tätä kansainvälistä hanketta Suomen osalta kymmenen vuoden ajan tuomalla yhteen 17 Suomessa toimivaa lasialan ja lasinpuhalluksen perinteenkantajien yhteisöä.  Suomen lasimuseo on onnistunut poikkeuksella tavalla vaalimaan lasiin liittyvän käsityöperinteen jatkuvuutta, lujittamaan kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoja sekä vahvistamaan alan asemaa ja arvostusta suomalaisessa yhteiskunnassa”, kerrotaan palkintoperusteluissa.

Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993 lähtien. Vuonna 2024 tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala palkitsi kaikkiaan yhdeksän taiteilijaa ja toimijaa. Riihimäellä toimiva valtakunnallinen vastuumuseo Suomen lasimuseo palkittiin ainoana yhteisönä Suomi-palkinto -kunniakirjalla. 14 250 euron rahapalkinnon saivat kuraattori Maaretta Jaukkuri, kirjailija Siri Kolu, ohjaaja Tiina Lymi, kuvataiteilija Outi Pieski, kapellimestari Dalia Stasevska, kirjailija Pajtim Statovci, teatteri Sirkus Suosalo ja kuvanveistäjä, korutaiteilija Björn Weckström.

Tunnetko alan kiinnostavan tekijän?
Ehdota kollegaa museon tekijäksi!