Museoalan perustavanlaatuisessa ytimessä on humanismi. Se nivoo yhteen eri taustoista tulevia ihmisiä, yhdistää tutkitun tiedon, historian ja tulevaisuuden. Humanismi auttaa myös oivaltamaan, millaisia asioita yhteiskunnassa on syytä tarkastella erityisen kriittisesti. On absurdia, että maailmassa, jossa tarvitsemme enemmän inhimillisyyttä, kulttuurista ymmärrystä ja empatiaa, humanismi saa aivan liian vähän arvostusta.
“Mä nyt oon vaan tällainen humanisti” on lausahdus, jota en enää koskaan tahdo kuulla. Myönnän, olen itsekin hairahtanut vähättelemään omaa taustaani. Siirryttyäni vuosia sitten museoalalta eri alojen asiantuntijoiden ja johtajien ammattimentoriksi, silmäni avautuivat toden teolla. Tajusin kaupallisen tutkinnon opiskelun myötä ja uusien opiskelukavereiden sanoittamana, mikä valtava merkitys onkaan humanistisella taustalla tässä kiivaasti muuttuvassa, arvoiltaan paikoin kovassa ja pinnallisessa maailmassa. Oli ironista, että vasta ihan eri alan ammattilaiset tekivät selväksi, kuinka arvokas taustani on. Maailmaa eivät tosiaan pyöritä vain numerot ja kvartaalit.
Työskennellessäni museoalalla olin liiankin tottunut tunnistamaan jonkun ääneen sanomattoman alemmuudentunteen. Se kumpusi jostain syvältä, selkärankaan rakennetusti. Jonkun muun alan ammattilainen tuntui herkästi olevan jotenkin parempi ja uskottavampi osaaja kuin humanisti. Tunnistatko ilmiön?
Talouden synkät näkymät varjostavat myös museokenttää. Rahoituksesta kilpaillaan ja olemassaolosta kamppaillaan ja siksi juuri nyt on entistä tärkeämpää, että pidämme kiinni arvoistamme. Nyt kun varaa ei tunnu olevan oikein mihinkään ylimääräiseen, ei myöskään ole varaa enää turhaan vaatimattomuuteen.
Tämä on kutsu suoraselkäiseen toimintaan. Meidän tulee yhdessä tehdä muutos ja näyttää, millaisten arvojen varaan kestävä tulevaisuus rakennetaan. Aina on mahdollista vaipua synkkyyteen ja onneksi yhtä usein on mahdollista löytää uusia ulottuvuuksia yhteyksien rakentamiseen ja oman taustan arvostukseen.
Loppuun kaksi vinkkiä:
- Kun haaveilet uudesta tutkinnosta tai koulutuksesta, mieti myös miten voisit vahvemmin ottaa iloa ja hyötyä irti humanistisesta taustastasi ja jo karttuneesta osaamisestasi.
- Humanisteja tarvitaan asiantuntijoina ja näkemyksellisinä osaajina monissa foorumeissa, kuten mentorointiohjelmissa, ja erilaisissa luottamustehtävissä. Mikä on sinun paikkasi vaikuttaa?
On aika nostaa ylpeys omasta taustasta esiin! Millaisilla teoilla sinä olet mukana?
Kirjoittaja: Kati Huovinmaa on johtajuusmentori, joka on työskennellyt lukuisten museoalan ammattilaisten kanssa sekä edistänyt museoiden strategiatyötä. Ennen yrittäjyyttään hän työskenteli Vantaan taidemuseo Artsin johdossa. Häneltä on ilmestynyt syksyllä 2024 uutuuskirja Ihmisjohtaja (Helsingin seudun kauppakamari) ja Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen (2020).