Oulun museokentällä käy kuhina, kun museoammattilaiset työskentelevät kulissien takana kohti vuonna 2026 avautuvaa Oulun museo- ja tiedekeskus Tiimaa.
Yksi keskeisistä ihmisistä tämän uuden kulttuurikeitaan synnyssä on kuraattori Maria Gullsten, luovan alan konkari, joka on siirtynyt vastaavan tuottajan tehtävistä museotyöhön ja täysin uudenlaiseen rooliin.
Gullstenin vastuulla on VISIO-tila – museokeskuksen ytimeen rakentuva kokonaisuus, jossa taide, tiede ja teknologia sulautuvat immersiiviseksi elämykseksi.
Uteliaisuus
Vaikka museoala on Gullstenille uusi aluevaltaus, ovat museot toimineet hänelle pitkään tärkeänä inspiraation lähteenä. Nyt hänellä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia elämyksiä museovieraille syntyy.
”Ajattelen paljon sisältöjä – erityisesti niiden laatua – mutta myös brändiä, kaupallista potentiaalia ja asiakaskokemusta, jotka vaikuttavat suoraan siihen, millainen kokemus vierailijalle muodostuu.”
Uudenlaisen museokokemuksen rakentamiseen Gullsten on tarttunut rohkeasti ja uteliaasti. Hän tuo mukanaan vankan kokemuksen luovalta alalta, erityisesti audiovisuaalisesta tuotannosta, mediataiteesta ja brändinrakennuksesta.
”On ollut hienoa huomata, millä intohimolla ja ammattitaidolla museoissa työskennellään. Se on lisännyt omaa kunnioitustani alaa kohtaan entisestään. Tämä on ensimmäinen työpaikkani tällä alalla. Ehkä juuri siksi olen voinut lähestyä työtäni ennakkoluulottomasti. Minulla ei ole valmiita vastauksia tai rajoittavia oletuksia.”
Uuden käynnistäminen
Gullstenin työ on ollut alusta asti uuden käynnistämistä – ei vain tilan, vaan myös oman roolin rakentamista.
”Minulla ei ole valmista kaavaa. Oulun museo- ja tiedekeskuksessa on valtavasti osaamista eri aloilta. Koska VISIO tulee olemaan taiteen, tieteen ja historian sekä eri kokoelmien risteyskohta, pyrin keskustelemaan museon asiantuntijoiden kanssa, saamaan inspiraatiota ja yhdistämään asiantuntemusta.”
Työssä tarvitaan sekä luovaa että strategista ajattelua sekä visiointikykyä: mitä kaikkea tila voi mahdollistaa, millaisia kokemuksia se voi tarjota.
”Monesti jännittää, mitä uusi päivä tuo tullessaan. Otan yhteyttä johonkuhun tai joku ottaa yhteyttä minuun, ja keskustelu lähtee liikkeelle. Olen laittanut verkkoja vesille ja keskustellut eri tekijöiden kanssa siitä, mitä kaikkea tämä tila voisi olla.”
Visiointi
VISIOn nimi ei ole sattumaa – se viittaa tulevaisuuteen katsomiseen.
Uudenlainen tila mahdollistaa monenlaisia käyttötarkoituksia: näyttelyitä, seminaareja, tapahtumia ja kuvauksia. VISIOn teknologinen perusta pohjautuu itävaltalaiseen Ars Electronica -konseptiin, ja se tulee olemaan ensimmäinen laatuaan Pohjois-Euroopassa.
”Alkuvaiheessa VISIOssa nähdään pitkälti jo aiemmin Deep Space -tiloihin tuotettuja sisältöjä maailmalta. Meitä kiinnostavat kuitenkin omat tuotannot. Tarkastelen parhaillaan keinoja, joilla voimme itse tuottaa sisältöjä ja tehdä yhteistyötä eri tekijöiden kanssa – aihealueesta riippumatta.”
Vahvan tuottajataustan ansiosta Gullsten pystyy sisällöllisen ajattelun lisäksi tarkastelemaan asioita myös tuotannollisesti, rakenteellisesti ja kehittämisen näkökulmasta – laajemminkin kuin vain uuden elämystilan sisällä.
Verkostointi
Gullstenin työpäivät täyttyvät tällä hetkellä palavereista, verkostoitumisesta ja uusien ihmisten tapaamisesta. Yksi merkittävä yhteistyö on käynnissä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa, jossa rakennetaan XR-studiota. Se toimii esivaiheena VISIOn sisällöille ja tarjoaa mahdollisuuden testata ja kehittää uusia ideoita.
”Moni eri alan ammattilainen on kiinnostunut tästä – mediataiteilijat, kasvatusalan ihmiset, teknologiaosaajat. Toivon, että verkostoitumisen ohessa jatkossa jää enemmän aikaa tutustua taiteilijoihin ja siihen, mitä mediataiteen maailmassa tapahtuu.”
Gullsten on ollut museoalalla vasta vähän aikaa, mutta kokee oppineensa paljon ja arvostaa museoalan ammattilaisia entistäkin enemmän.
”On ollut hienoa nähdä, millä intohimolla ja ammattitaidolla ihmiset tekevät tätä työtä. Ymmärrykseni museotyöstä on laajentunut entisestään. Erityisen hyvältä tuntuu se, että museoissa panostetaan myös pedagogiikkaan ja elinikäiseen oppimiseen. Kulttuuri tarjoaa ihmisille paitsi eskapismia, myös mahdollisuuden palautumiseen ja merkityksellisyyden kokemiseen. On hienoa saada olla mukana tekemässä näin tärkeää työtä.”