I både Finland och Sverige brottas kulturarvsaktörer med minskad nationell finansiering. Detta påverkar museernas möjligheter att bedriva sin kärnverksamhet, som att ta hand om samlingar, skapa utställningar och erbjuda pedagogiska program.
Ett exempel är Taidekokoelmat verkkoon-avtalet, där finska museer tvingats ta bort tusentals konstverksbilder från nätet på grund av ökade kostnader för digital publicering när staten avslutade sin delfinansiering. Nedskärningar sätter press på en del museer att hitta alternativa intäktskällor och utveckla nya verksamhetsmodeller för att kunna upprätthålla en bra service.
Företagen köper gärna välpaketerade tjänster
Företag söker i allt större utsträckning efter möjligheter att erbjuda både utbildning och upplevelser för sina kunder och anställda*. Här kan museer spela en viktig roll genom att erbjuda tjänster som bidrar till företagens utveckling och identitet.
Många företag är intresserade av att lyfta fram sin historia och sina lokala rötter, visa vilka värderingar man har och därmed stärka förtroendet hos både kunder och personal. Museer kan här bidra med sin kunskap och sina resurser, för att exempelvis skapa utställningar eller historiska inslag i företagens egna lokaler eller evenemang.
Dessutom kan museer erbjuda historisk kontext i företagens utbildningsprogram för att stärka anställdas identitet och lojalitet, vilket kan göra dem mera motiverade att fortsätta jobba för ett företag. De stora satsningarna inom grön omställning är ett exempel där företagen har ett intresse av att få anställda att flytta dit och även stanna kvar.
För att stödja utvecklingen behövs det initiativ som underlättar samarbetet mellan museer och näringsliv. Projektet Bothnia Business Heritage (BBH) är ett sådant exempel och genom att undersöka företagens behov och erbjuda stöd till museer i deras utvecklingsarbete bidrar projektet till att skapa nya möjligheter för båda parter. I det nätverk av kulturarvsaktörer som skapats delas erfarenheter och goda exempel, som kan inspirera till att utforska nya möjligheter.
Projektet har undersökt hur ett samarbete mellan näringsliv och kulturarvsaktörer kan vara ömsesidigt fördelaktigt. Genom enkäter, intervjuer och diskussionsgrupper har projektet identifierat ett tydligt behov och intresse från företag att engagera sig i kulturarvet, men också en brist på medvetenhet om vad museer faktiskt kan erbjuda.
Det finns en efterfrågan på aktiviteter
En viktig insikt från projektet är att företag söker efter interaktiva upplevelser för exempelvis personalgrupper, kunder och ledningsgrupper. Museer har en unik möjlighet att skapa dessa upplevelser genom att kombinera kultur, historia och underhållning, eventuellt med inslag av gamification eller naturupplevelser.
Ett exempel på hur det kan genomföras i praktiken är Stundars friluftsmuseum i Österbotten som med stöd av projektets samarbetsparter har skapat en upplevelse där en guide leder grupper genom roliga aktiviteter samtidigt som de utforskar det lokala kulturarvet.
Deltagarna följer en berättelse där de ska rädda en piga från ett olyckligt äktenskap och hjälpa en dräng att samla bröllopsgåvor, samtidigt som de möter kaffesmugglare, en klockringare och byns kloka gumma. Upplevelsen har gjorts både historiskt lärorik och är perfekt som aktivitet för teambuilding, där teamen kan tävla mellan varandra.
Ofta krävs inte så stora insatser för att kunna erbjuda en paketerad tjänst till ett fast pris. Ett program som tidigare gjorts för barn kan likväl passa ett företag, i all enkelhet genom att man erbjuder en annorlunda traktering men programmet i övrigt är samma. Enkla aktiviteter kan exempelvis vara något kopplat till det historiska som passar museets tema, som att rosta kaffe, baka bröd, skjuta pilbåge eller göra mat enligt gammal tradition.
Mera avancerade satsningar kan handla om Escape room-tjänster eller digitala lösningar för upplevelser med förstärkt verklighet (AR, Augmented Reality). Projektet betonar också att museer kan erbjuda företag värde inom områden som marknadsföring och branding.
Skribenten Daniel Ainasoja arbetar som projektledare för Interreg Aurora-projektet Bothnia Business Heritage vid Yrkeshögskolan Novia.
*Lindroos & Howard, 2025, Strengthening the link between Cultural Heritage and Modern Businesses. I verket: Varamäki, Uusimäki, Päällysaho & Karvonen (toim.) 2025. SEAMK-SAMK-CENTRIA Tutkimusfoorumi 2025. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 44.