Kentältä
Jaamme museoalan ihmisten näkökulmia, oivalluksia ja projekteja kentältä
Museologian ja museoalan kiinteä vuorovaikutus on tärkeää
Museot rakentuvat museologiselle ajattelulle ja kehittyvät sen varassa. Museoala tarvitsee siis museologeja ja aktiivista vuorovaikutusta tieteenalan ja työelämän välillä.
15.11.2024
Tutkijat ja taiteilijat kuvittelemassa historiaa museoalan kanssa
Miten 1800-luvun kirjakauppias päätyi tutkijoiden työpöydältä yleisön eteen? Turussa tutkijoiden yhteistyö museon ja taitelijaryhmän kanssa avasi uudenlaisen tavan käsitellä tutkimustuloksia ja tuoda niitä laajemman yleisön koettavaksi.
7.10.2024
Miten museot voivat auttaa henkisesti pahoinvoivia lapsia ja nuoria?
Lasten ja nuorten henkinen pahoinvointi, psykososiaalinen oireilu ja psyykkiset häiriöt ovat lisääntyneet kaikkialla Suomessa. Museologian opiskelija Luna Lehikoinen tutki ilmiötä nykydokumentoinnin tallennusharjoituksessaan sekä selvitti ilmiön haasteita ja mahdollisuuksia museoille.
30.9.2024
Delfiinien arvoitus – ei niin tavallinen työpäivä luonnontieteellisessä museossa
Luonnontieteellisen museon konservointihuoneen varastosta tehtiin erikoinen näytelöytö, joka oli odottanut tarkempaa tutkimusta lähes 20 vuotta. Näytteen avulla löydettiin merkittävää tietoa lajikohtaisen suojeluohjelman kannalta.
30.9.2024
Chappe – taiteen talo meren äärellä luo uudenlaista vetovoimaa Tammisaareen
Intendentti Pia Hovi tarkastelee katsausartikkelissaan Chappen taidemuseon rakentumista Tammisaaren vanhaan kaupunkiin. Teksti esittelee rakennushankkeen vaiheita sekä taidemuseota paikan rakentajana rakennetussa kulttuuriympäristössä.
27.9.2024
Áimmuin saamelaisesineiden kokoelma Berliinissä
Berliinin Euroopan kulttuurien museon MEK:in saamelaiskokoelma on ensimmäistä kertaa yleisön nähtävissä. Áimmuin-projektitilassa on esillä myös saamelaisten käsityöläisten kokoelman esineiden pohjalta valmistamia töitä. Näyttely kuuluu osana museon kaksivuotiseen provenienssitutkimukseen.
13.9.2024
Nauru raikui Poliitikon museoharjoittelussa vaikka budjettileikkaukset varjostivat keskusteluja
Poliitikon museoharjoittelu -viikkoa vietettiin elokuun lopulla yhdeksättä kertaa. Suosittu kampanjaviikko toi kuutisenkymmentä päättäjää museoihin ympäri maata. Kulttuuribudjetin leikkaukset puhuttivat monin paikoin. Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestarilla on niistä selvä näkemys: valtion leikkaukset siirtävät painetta kunnille.
2.9.2024
Gazan kulttuuriperintö on vapaaehtoisjärjestöjen suojeluprojektien varassa
Israelin Gazassa lokakuun alusta toteuttamaa pyhien paikkojen ja kulttuuriperinnön tuhoamista pommittamalla on kuvailtu kulttuuriseksi kansanmurhaksi. Kansainvälisen museo- ja kulttuuriperintöalan hiljaisuuden vuoksi kulttuurin suojeleminen on jäänyt vapaaehtoisjärjestöjen ja diasporassa elävien alan aktiivien vastuulle.
19.5.2024
Kenialaisnuoret kuratoivat näyttelyn, joka kertoo heistä
Helinä Rautavaaran museon From Zero to Hero – Roolimalleja Nairobista -näyttely vie sitä tehneiden kenialaisnuorten elämään. Yhteiskuratoiminen oli uutta niin kenialaisille kuin työtä ohjanneelle toimittaja Kaisa Viitaselle.
20.3.2024
Yhteistyön lisääminen museoiden ja tutkijoiden välillä kannattaa – Kokemuksia Nordic Voices -hankkeesta
Hankkeessa tutkijat paneutuvat yhdessä museoalan ammattilaisten kanssa henkilökohtaisten muistojen ja omaelämäkerrallisten aineistojen käyttöön museonäyttelyissä. Yhteistyö osoittautui hedelmälliseksi ja vahvisti käsitystä sen tarpeellisuudesta.
19.2.2024
Maaseutututkimus on yliopiston ja museon yhteistyötä eri lähtökohdista
Millaista on museon ja yliopiston yhteinen tutkimus, kun molemmilla on lähtökohtansa ja toimintatapansa? Minun maaseutuni -hankkeessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän yliopisto ja Suomen maatalousmuseo Sarka.
14.2.2024
Anne Lahtinen lähti museotyöhön tropiikkiin
Millaista työtä voi tehdä suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskuksessa lähellä päiväntasaajaa? Anne Lahtisella kesti kauan tajuta, että hän voisi lähteä residenssiin tekemään museotyötä.
7.2.2024